Školáci
Čo na desiatu

v kategórií: Jedáci
prečítaní: 2234

desiatovanie
Desiata


obilnina + nátierka + náplň + zelenina + zdravá sladkosť + ovocie (nemusí byť) + zdravý nápoj


Rozpis na celý týždeň

Pondelok:
grahamový rožok so strukovinovou nátierkou, petržlenovou
vňaťou  a paprikou
cookies so sušeným ovocím
nektarinka
citronáda s medom

Utorok:
grahamová žemľa s vegetariánskym burgerom, kapustou a pickles, s
trochou kvalitného kečupu alebo horčice
muffiny s čučoriedkami
jablko
medovkový čaj

Streda:
celozrnné sezamové krekery, mrkva na paličky
kvalitná nepresladená detská výživa
feniklový čaj

Štvrtok:
celozrnné pečivo so sójovou salámou a plátkami uhorky
orechový koláč
hrozno
čaj rooibos

Piatok:
sójový rožok s mrkvovou nátierkou, zelerové tyčinky
kúsok kvalitnej horkej čokolády
hruška
ovocný čaj s medom


Čo je to?


Obilnina = celozrnný chlieb, grahamové rožky,
celozrnná pizza, obilninové placky
Nátierka = strukovinová, zeleninová, pesto, syr
cottage, orechová s medom
Náplň = kvalitné syry (neúdené a bez potravinárskych
plesní), tofu, vegetariánsky burger, vegetariánska saláma, sušené
paradajky v oleji, olivy, pickles...
paprika, biela kapusta, zelený šalát, uhorka, stokový zeler,
petržlenová vňať
Zelenina = mrkva, uhorka alebo paprika nakrájaná na
paličky, cherry paradajky
zdravá sladkosť = keksíky z celozrnnej múky, muffiny, celozrnné
šatôčky, sušené ovocie, oriešky – nesolené a nepražené, kúsok kvalitnej
horkej čokolády
ovocie = jablká, banány, nektarinky, hrozno...
zdravý nápoj = citronáda s medom, bylinkové čaje,
ovocné čaje, rooibos



RECEPTÍKY

Nátierka z brokolice
80 g brokolice
10 g masla
1 čl bieleho jogurtu
pažítka, petržlenová vňať, bazalka

Brokolicu umyjeme a uvaríme nad parou do mäkka. Potom ju spolu s maslom
a jogurtom vyšľaháme na jemnú penu, do ktorej zľahka vmiešame na drobno
posekanú petržlenovú vňať prípadne iné bylinky


Nátierka zo zeleného hrášku a bielej fazuľky
40 g zeleného hrášku
40 g bielej fazuľky
10 g masla
1 čl bieleho jogurtu
zelená vňať
Hrášok a fazuľku uvaríme do mäkka, prepasírujeme aby sme sa zbavili
šupiek. Pridáme maslo, jogurt a všetko spolu premiešame na jemnú penu.


Miesiželezove raňajky
ovsené vločky
hrozienka,
pšeničné klíčky
sezónne ovocie
sušené plody
med, jačmenný slad alebo domáca šťava
Premyjeme ovsené vločky, pridáme umyté hrozienka + pšeničné klíčky,
zalejeme vodu a dusíme. Pridáme ovocie (jablká, hrušky, broskyne) +
sušené ovocie napr. Slivky.
Dochutíme medom alebo iným sladidlom napr. Ovocnou šťavou.


Medová
maslo
med
mrkva alebo jablko alebo orechy
Maslo vymiešame s medom, môžeme pridať najemno postrúhanú mrkvu, alebo
jabĺčko, prípadne orechy;


Arašidová
Použijeme hotové arašidové maslo;


Vajcová
vajce
horčica
maslo
Vajcia na tvrdo rozmixujeme, vymiešame s maslom a troškou horčice;


Drožďová

cibuľa
maslo
droždie
vajcia
Na masle opražíme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme rozdrobené droždie,
keď zhnedne a začne voňať, primiešame rozšľahané vajcia a necháme
stuhnúť.


Rybacia
sardinky
horčica
maslo
cibuľka, pažítka nemusí byť
Sardinky alebo iné konzervované ryby vymiešame s maslom a horčicou.
Môžeme pridať pažítku alebo cibuľku.


Tvarohová

tvaroh
maslo
paprika, rasca
cibuľa
kápia
tvaroh vymiešame s maslom a mletou paprikou. Pridáme rascu, nadrobno
nakrájanú cibuľku a kocôčky kapie.


Bryndzová
bryndza
maslo
paprika, rasca
cibuľka

Bryndzu vymiešame s maslom, mletou paprikou, rascou a cibuľkou.


Mrkvová
mrkva
jablko
pomaranč
med
citrónová šťava

Surovú mrkvu nastrúhame na jemno jablká na hrubšie rezančeky, pridáme na
kocky nakrájaný pomaranč a osladíme medom. Dochutíme citrónovou šťavou.


Sladká tvarohová
tvaroh
med
vanilkový cukor
jabĺčko
orechy

Tvaroh zmiešame s medom, vanilkovým cukrom, najemno nastrúhaným
jabĺčkom, hrozienkami a posekanými orechmi.


Petržlenové maslo
120 g masla, 1 pol. lyžica na drobno nasekanej petržlenovej vňate
(čerstvej alebo mrazenej), 1 čaj. lyžička citrónovej šťavy, soľ
Všetko zmiešame so zmäknutým maslom. Necháme stuhnúť. Podávam na
rožkoch alebo sendvičoch. Občas zabudnem dať citrón. Aj tak sa to dá
jesť, ale s citrónom je lepšie.


Zeleninová nátierka
50 g mrky
50 g zeleru
100 g tvrdého syra
trochu citrónovej šťavy
1 pol. lyžica bieleho smotanového jogurtu

Mrkvu a zeler nastrúhame najemno a premiešame s citrónovou šťavou.
Necháme asi 15 minút postáť. Primiešame syr a biely jogurt. Zase
necháme asi 15 minút postáť (aj z večera do rána)


Pažítkové maslo
120 g masla
50 g nátierkového syra
soľ
1 pol. lyžica nasekanej pažítky

Všetko premiešame so zmäknutým maslo. Necháme asi 15 minút postáť v
chlade.


Nátierka z čiernych olív
100 g nátierkového syra
2 čaj. lyžičky masla
1 čaj. lyžička bieleho jogurtu
soľ, oregano
5 čiernych olív bez kôstky

Zmäknuté maslo, najemno nakrájané olivy zmiešame s ostatnými
surovinami. Necháme asi pol hodiny tuhnúť. Nám chutí na tmavom chlebe.

Sladké maslo
120 g masla
1 pol. lyžica medu
1 čaj. lyžička pomarančovej šťavy

Zmäknuté maslo premiešame s medom a pomarančovou šťavou. Necháme
stuhnúť. 


Kakaová nátierka
120 g jemného tvarohu
2 pol. lyžice uvareného vychladnutého mlieka
2 pol. lyžice Granka

Vymiešame vidličkou najemno.


Sladká tvarohová nátierka II

125 g mäkkého tvarohu
50 g masla
2 pol. lyžice bieleho smotanového jogurtu
100 g kandizovaného ovocia
1 kávová lyžička práškového cukru

Kandizované ovocie posekáme najemno a premiešame s ostatnými
surovinami.